Sunday, April 15, 2007

Tricolorul Romaniei, arborat la terasele din statiunea Balcic

Statiunea Balcic. Cum coboram din masina ne "pocneste” urmatorul anunt, scris cu creta pe o placuta neagra: „Bine ati venit! Ciorba de peste. Peste”. Baieti inventivi, bulgarii s-au orientat in functie de turistii care le vin. Cum in Balcic parca s-au mutat toti turistii romani de pe litoralul romanesc, evident ca au fost arborate steaguri cu rosu, galben si albastru.

La aceleasi terase flutura si steagurile Finlandei, Germaniei... semn ca sunt, din belsug, si turisti din tarile mentionate. La nu mai putin de alte trei terase gasim alte anunturi, scrise tot in limba romana. „Aici se poate si in limba romana. Bine ati venit” scrie la „Steak House”.

Numai ca... la "Steak House” nu se vorbeste romaneste! Arati cu degetul pe meniu, ca ospatarul nu prea stie nici engleza. „Ei, anul trecut aveau un ospatar care vorbea bine romaneste. Valentin il cheama, dar a plecat. Omul a avut afaceri prin Vama Veche si acum si-a facut o vila, unde cazeaza romani”, ne spune soferul nostru.

Si, intr-adevar, cat am stat la terasa mentionata a aparut un roman care a intrebat de Valentin. Mai mult prin semne i s-a aratat incotro are Valentin vila. Si, la aceeasi terasa, atrasi de steag si de tablita pe care scria in romaneste, un grup de persoane cer indrumari: „Cazare? Unde gasim cazare la particulari?”.

Ospatarul nu intelege nimic, dar se straduieste sa inteleaga, nu intoarce spatele. „Mergeti peste drum, acolo se vorbeste romaneste”, ii sfatuim noi pe cei cinci - mama, tata si trei copii, veniti tocmai din Giurgiu pentru o vacanta „mai ieftina si mai buna”.

No comments: