Sunday, April 15, 2007

Discount-uri pentru turisti

In Balcic, povestea bulgareasca devine si mai frumoasa. Din pacate pentru inimile noastre. Cu parere de rau si cu gandul ca acasa parca nu-i atata veselie si nu te intampina lumea cu zambetul pe buze.

Si, ca o completare: la Varna, intr-un magazin de cosmetice, doua domnisoare simpatice (nu la fel de simpatice ca romancele, asta e „defectul” lor, dar tare, tare amabile) s-au declansat ca la foc automat cand si-au dat seama ca suntem turisti. „Parfumul bulgaresc e renumit, e din trandafirii nostri bulgaresti.

"Ati auzit de ei, nu?”, ne-a spus una dintre fete, in engleza, imbiindu-ne sa cumparam. N-am apucat sa zicem nimic, ca ne-am trezit luati de mana si dati pe incheietura cu parfum, ca sa ne convingem... 10 leva (cam 5 euro). „Avem si sapun, tot din trandafiri... si sare de baie, cu petale de trandafiri”, a continuat tanara.

Sapun de trandafir roz, in forma de trandafiri... aceiasi trandafiri din care bulgarii fac dulceata. Si miere, din aceeasi trandafiri. Alaturi, un magazin de bijuterii. La bulgari - multe magazine cu aur si argint. Intram, curiosi, ne uitam insistent la un lantisor cu pietre verzi si bratara asortata. Vanzatoarea percuteaza.

Scoate lantisorul, il cantareste, spune pretul, dupa care adauga, in engleza (ca romaneste nu a stiut decat „buna ziua”), ca magazinul face, in aceasta perioada, discount de 9% pentru produse. Iar daca luam mai multe... este posibil sa mai scada din pret. I-am multumit pentru amabilitate. Am plecat cu mana goala, dar ea a continuat sa zambeasca.

Alaturi, la un alt magazin, o bluza flutura prinsa intr-un carlig. 19 leva, am luat-o cu 17. Macar atat, dupa cata stradanie si-au dat oamenii... Si, ca sa incheiem capitolul de shopping, dar revenind la romancele care se grabeau in Balcic, ca doar erau „asteptate”, spuneam despre niste manusi imblanite pe care respectivele le incercau.

Ei bine, la bulgari, pe langa tricouri, papuci, pantaloni scurti, vezi in miez de vara, pe ici, pe colo, haine de piele, blanuri, manusi... pentru turisti.

No comments: