Sunday, April 15, 2007

Pe litoralul bulgaresc limba oficiala va fi limba romana

Sambata dimineata, ora sapte. Surprinzator - aglomeratie mare pe strazile Constantei. Ne strecuram insa repede cu sprinterul in care ne-am imbarcat sase persoane curioase sa vedem „care e treaba” cu Bulgaria. Ora opt - ajungem in vama la Vama Veche. Un politist de frontiera isi pune mainile-n cap si-i spune unui coleg: „Iar s-a spart conducta!”.

"Care?”, intreaba razand celalalt. „Asta cu masini. Nu vezi?”, raspunde frontieristul, aratand spre coloana de masini care se inghesuiau, harnice, sa-si duca turistii in Bulgaria. Mare parte, logic, romani.

Jumatate de ora se pierde cu formalitati si de o parte si de alta, un catel latra de mama focului, dar se linisteste cand este bagat in seama, iar soarele incepe sa-si intre in drepturi, desi este inca devreme. Cald, iar prognoza meteo se arata darnica in grade Celsius (in jur de 25-29 si 25 in apa).

Traseul nostru, al celor de la „Replica”: Varna, Nisipurile de Aur, Albena, Balcic, Cap Kaliakra. Ca sa nu tinem oamenii in suspans, unde credeti ca erau cei mai multi turisti romani? La Balcic. Mai ieftin, o statiune nu de fite, dar care iti intra la inima. Ti se zice „buna ziua” si „multumesc”. Te simti ca acasa.

Parca te doare sufletul cand vezi cata lume e in statiunile bulgaresti. Un bulgar ne spune ca, totusi, „nu e bine”. „Nu plin, nu bine inca...”, ne spune bulgarul care „rupea” ceva romaneste - nu de alta, dar are prieteni romani care ii aduc tigari si alcool de pe la duty-free-urile noastre sau din Portul Constanta, ca e mai ieftin.

„Nu plin, nu bine inca...”, dar pe strazi - lume multa, parca special sa-l contrazica pe bulgarul nostru nemultumit.

Mii de romani, multi rusi, nordici blonzi, prea blonzi, cu copii multi, nemti, americani si englezi pe ici-pe colo, francezi care promit ca vor reveni... Statiunile bulgaresti au dat lovitura, ne-au dat parca o palma pentru rigiditatea de care dam dovada in multe dintre situatii.

Asadar, la drum. Scapam usor de vamesii bulgari, desi au una dintre cele mai proaste reputatii. Ne lasa in pace. Motivul: avem sofer descurcaret, vorbeste bulgareste. Cu toate ca trecem repede „dincolo”, nu putem sa nu remarcam practica bulgarilor: trece doar cate o masina, se pastreaza o anumita distanta - ni se explica: „sa poata lucra bulgarii in liniste”.

Adica sa poata „face” turistii de cate 5-10 euro spaga de masina, ca doar si ei sunt oameni, nu? Nu bagam mana in foc pentru asta, noi n-am avut probleme... Oprim cinci minute imediat ce intram in Bulgaria. Motivul este acela ca pret de vreo 60 de kilometri pana la prima oprire - Varna - nu prea ai unde sa te „usurezi”.

Iar drumul, ni se atrage atentia, este extrem de prost. Intr-adevar, soseaua este dezastru, dar avem masina buna. In stanga si in dreapta - floarea-soarelui. Atat de multa floarea-soarelui, o mare ingrijita de galben... Romania a dat-o in bara si la capitolul agricultura, iar ulterior aveam sa concluzionam acelasi lucru si despre turismul nostru.

Fiindca ne minunam prea cu foc, vine si completarea, menita parca sa ne puna sare pe rana: „Sunt romani care vin aici sa-si faca piata. Legume, fructe. Sunt piete la marginea oraselor, en-gross-uri de unde cara cu lazile. Ieftine si bune toate”.

Si la granita? „E, tine explicatia ca sunt cumparaturi pentru copii... se rezolva, nu te opreste nimeni” - ne spune soferul nostru.

No comments: